5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Červené víno

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd vinné révy. Po sklizni hroznů se oddělí stopky od bobulí. Musí to ale proběhnout šetrně, ať nedojde k poškození peciček. To by způsobilo uvolnění hořkých olejovitých látek do vína. Konečný produkt odzrnění se nazývá rmut. Ten se poté kvasí a lisuje. Nakonec se víno tzv. školí, což zahrnuje stáčení, čiření a filtraci. Víno se skladuje v nerezových nádobách nebo dřevěných sudech.

I po nalahvování je důležité víno správně skladovat. Správná teplota, vzdušná vlhkost a nepřítomnost světla, to jsou základní předpoklady k tomu, aby víno zůstalo kvalitní. 

Každé červené víno je charakteristické svou barvou, vůní a chutí. Hodí se k různým příležitostem. Víno je potřeba nachladit na 14-16 °C. Výraznější a aromatičtější odrůdu volíme ke kořeněným jídlům, červené víno s vyšší tříslovinou je zase vhodné ke sladkým pokrmům. Tučná jídla skvěle doplní hutné červené víno, které je neutralizuje. Není dobré kombinovat červené víno a mořské ryby – ty totiž budou chutnat hořce.

Červené víno je vhodné servírovat ve větších kulatějších sklenicích, které jsou nahoře uzavřenější. Rozvine se tak jeho buket. Také zátku je třeba vytahovat pomalu aby se do vína nedostal vzduch.

Na našem e-shopu najdete tradiční odrůdy vinné révy i nově vyšlechtěné. Nejčastěji pěstované modré odrůdy jsou:

Svatovavřinecké – naše nejrozšířenější a nejpěstovanější odrůda. Jeho barva bývá hluboká, intenzivní a sytá. Voní po ovoci, povidlech, skořici a koření. Chuť je šťavnatá, ovocitá s výraznou kyselinkou.

Frankovka – stará odrůda, pochází pravděpodobně z Rakouska. U nás se pěstuje na Moravě. Má sytou, intenzivně rubínovou barvu. Obsahuje tóny ovoce a černého koření. Chuťově je plná, bohatá s vyšší tříslovinou.

Zweigeltrebe – odrůdu v Rakousku vyšlechtil ředitel vinařské školy dr. F. Zweigelt. Jeho barva je granátová. Má vůni po bobulovém ovoci. Chutná po višních a lesním ovoci.

Rulandské modré – neboli Pinot Noir. Nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Mikulovsku. Je světle rubínové, starší víno má cihlové odlesky. Voní po ovoci, kouři a povidlech. Má bohatou a jemnou chuť.

Modrý Portugal – nepochází z Portugalska, jeho původ je neznámý. Barva bývá nižší rubínová. Má tóny ovoce, koření a květin. Chuť bývá sametová, harmonická a příjemná. 

Odrůdy vyšlechtěné v ČR jsou:

André – byla vyšlechtěna ve Velkých Pavlovicích. Barvu má vyšší rubínovou. Ve vůni najdeme tóny ovoce, povidla nebo koření. Chuť je hutná a kořenitá.

Neronet – má velmi tmavě červenou barvu s modravými záblesky. Voní po černém rybízu a višních. Víno je středně plné s výraznějšími třísloviny.

Další odrůdy červeného vína, která nabízíme jsou např. DornfelderMarkéta Cuvée z vinařství Bílkovi, Compliment CuvéeGryllus červený z vinařství Špalek.

Více