5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Bílé víno

Bílé víno se vyrábí z bílých a modrých hroznů vinné révy. Hrozny se po sklizni vylisují a začíná řízené kvašení čistého vinného moštu. Je třeba se již na vinici o hrozny dobře starat a i poté věnovat výrobě vína dostatečnou péči. Jen tak může být výsledné víno jedinečně chutné a lahodné. 

Bíle víno je nejuniverzálnější ze všech vín. Je vhodné pro pití během celého roku. Podáváme ho nachlazené na teplotu 8-12 °C. Hodí se k lehčím a méně kořeněným jídlům, k zelenině, těstovinám, kuřecímu masu, rybám a mořským plodům. Sladká bílá vína zase skvěle doplní dezerty.

Bílá vína můžeme rozdělit do tří skupin:

Vína s vyšším obsahem kyselin – jsou ovocitá, šťavnatá a příjemně pikantní. Patří sem např. Ryzlink Vlašský, Ryzlink Rýnský a Sauvignon.

Vína s nižším obsahem kyselin – Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Neuburské. Jsou to vína svěží a ovocná.

Vína aromatická – obsahují zbytkový cukr, takže jsou nejčastěji polosuchá či polosladká. Jsou to vína kořenitá s bohatou chutí. Nejznámější odrůdy jsou Tramín červený, Muškát Moravský a Pálava.

Dle obsahu zbytkového cukru dělíme vína na:

  • suchá – víno s maximálním zbytkovým cukrem do 4 gramů na litr
  • polosuchá – obsah cukru není vyšší než 12 gramů na litr
  • polosladká – mají do 45 gramů zbytkového cukru
  • sladká – mají nejvíce zbytkového neprokvašeného cukru, obsahují ho více než 45 gramů

Nejznámější druhy bílých vín

Ryzlink Rýnský – je starobylá odrůda. Má světle zelenožlutou až zlatožlutou barvu. Mladší víno voní po ovoci, starší po květech a medu. Chuť bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou. 

Ryzlink Vlašský – stará a vysoce ceněná odrůda neznámého původu. Je u nás nejpěstovanější. Barva je světle zelenožlutá až žlutá. Voní jako tropické ovoce, ořechy nebo luční kvítí. Chuť je šťavnatá, svěží, s kyselinkou.

Chardonnay – pochází z francouzského Burgundska. Víno je zlatavě žluté se zelenkavými odlesky. Voní po ovoci, květech, oříšcích a medu. V chuti najdeme ovocné tóny a jemné tříslovinky.

 Sauvignon – pravděpodobně pochází z Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. Barva je zelenožlutá. Po bylinkách voní mladé víno, starší zase po ovoci. Chuť má ovocnou a lehce kořeněnou.

Veltlínské zelené – je naší nejrozšířenější odrůdou. Má méně výraznou, zelenkavě zlatou barvu. Tóny připomínají koření, ovoce a trávu. Víno je šťavnaté s výraznou kyselinkou a jemně nahořklou mandlovou chutí.

Rulandské šedé – ve světě známé jako Pinot Gris. Nejvíce rozšířené je na Velkopavlovicku. Jeho barva je zlatožlutá. Má příjemnou vůni s tóny ovoce nebo sladkého koření. Chuť je plná, ovocná a jemně kořenitá.

Rulandské bílé – tato odrůda je nejvíce rozšířená na Litoměřicku, Slovácku, Znojemsku a Mikulovsku. Má zelenožlutou barvu. Objevuje se v něm ovocitá květinová vůně a také vůně hrušek, chleba a oříšků. Chuťově je plné, elegantní s kyselinkami.

více informací
Vinařství
Kategorie
Cena
Ročník
Odrůda
Země původu