Podle barvy

Vína rozdělujeme do tří základních kategorií, které rozpoznáme pouhým okem. Je to červené, růžové a bílé víno. Dále vína dělíme na různé odrůdy.

Bílé víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvašení – to je klaret

Bílá vína

Vyrábí se z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny
se lisují ihned nebo několik hodin po pomletí.

Růžová vína

Vyrábí se z modrých hroznů bez nakvášení. Hrozny se lisují krátce po pomletí, nebo se brzy po pomletí zcedí část moštu od slupek a ty se použijí na výrobu červeného vína.

Červená vína

Vyrábí se z modrých hroznů nakvášením. Hrozny po pomletí kvasí několik dnů až týdnů spolu se slupkami a zpravidla se lisují až po dokvašení.