5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Růžové víno

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů. Ty se rozemleté nechávají odležet 4-6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo jen málo červeného barviva. Poté se mošt od slupek oddělí. Zráním hroznů totiž ubývají kyseliny, které právě růžové víno potřebuje pro svou svěžest.

Růžová vína mají celou škálou barevných odstínů. Od sladce malinových přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové. 

V České Republice máme bohatou nabídku růžových vín. Je to i naší výbornou geografickou polohou. Naše růžová vína mají příjemnou ovocnou a květinovou vůni. Chuť je doplněna o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Růžové víno se obvykle pije mladé. Má být totiž lehké a osvěžit. Chladí se na teplotu 8-12 °C, pozor však na jeho přechlazení. Hodí se do vinného střiku, koktejlů nebo se může podávat přímo na ledu. Je ideální pro teplé letní večery, ke grilovačkám a piknikům.

Svěží růžová vína se výborně hodí k lehkým pokrmům, jako jsou saláty a těstoviny. Ke grilovanému masu a rybám ladí vína s výraznějším aroma. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se podávají k dezertům a ovocným salátům.

Doma láhve s vínem skladujte v chladu a nevystavujte je přímému slunečnímu svitu.

Odrůdy pro výrobu růžových vín:

Svatovavřinecké – má sytě růžovou barvu, voní a chutná po lesním ovoci a třešních.

Frankovka – barva je světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná (višně a švestky) s jemnou skořicovou příchutí.

Merlot – sytě růžové víno, má chuť a vůni po lesním ovoci a grepu.

Cabernet Sauvignon – víno je oranžové barvy s květinovo-ovocnou vůní a chutí (bezový květ, ostružiny a rybíz).

Zweigeltrebe – barva je lososově růžová. Voní a chutná po lesním ovoci se smetanou.

Vyzkoušejte naše jemně perlivé rosé Frizzanté – víno odrůdy Zweigeltrebe. Osvěží vás nejen v horkém létě.

Více