Tiché víno

Tiché víno (bílé, růžové nebo červené víno) je označení pro neperlivá a nešumivá vína s typickým obsahem cukru, která se dále dělí na suchá, polosuchá, polosladká a sladká vína.
Z pohledu druhů a kvality mezi tichá vína patří vína stolní, zemská, jakostní, a vína s přívlastkem. Druhy vín se určují podle přísných podmínek. Rozhoduje mj. původ révy a výnos hroznů na hektar vinic.

Tiché bílé a červené víno si můžou za určitých okolností odečíst podnikatelé z daní
Tiché bílé a červené víno si můžou za určitých okolností odečíst podnikatelé z daní

Stolní víno

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 11° NM. Nesmí se označovat názvem odrůdy. Tato vína bývají lehčí, méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování.

Zemské víno

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 14° NM. Označuje se názvem odrůdy a nepodléhá zatřídění  SZPI. Také se označuje jako moravské zemské víno nebo české zemské víno. Touto kategorií někdy označují vinaři i vína, která jsou vyrobena z hroznů, jež sice splňovaly podmínky pro výrobu vín jakostních, ale např. kvůli malé velikosti šarže se rozhodli je k zatřídění do kategorie jakostního vína nepředložit.

 

Jakostní víno odrůdové

vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 15° NM. Označuje se názvem odrůdy.

Jakostní víno známkové

víno smí být vyráběno smísením jakostních vín odrůdových. Název vína si může výrobce zvolit podle vlastního uvážení.

Jakostní víno s přívlastkem

  • Kabinetní víno
    vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19° NM. Bývají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína.
  • Pozdní sběr
    vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21° NM. Bývají to plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína.
  • Výběr z hroznů
    vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 24° NM. Bývají to vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru.
  • Výběr z bobulí
    vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 27° NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína.
  • Výběr z cibéb
    vyrábí se z vybraných přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32° NM. Bývají to vína velmi extraktivní, sladká a vzácná.
  • Ledové víno
    vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotě – 7 °C a nižší, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM. Ledová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Dají se vyrobit jen v některých ročnících, a proto jsou vzácná
    a poměrně drahá.
  • Slámové víno
    vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň
    3 měsíců a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Jejich výroba je náročná, a proto jsou poměrně vzácná.