Správná degustace vína probíhá tak, že ochutnáváme bílá vína před červenými, suchá před sladkými, lehčí před silnějšími a ročníky mladší před těmi staršími.
Správná degustace vína
ZRAK – první kontakt s vínem je jeho prostý vzhled. Barva vína může napovědět odrůdu, původ a stáří vína. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu. Sklenku držíme na úrovni očí, sklenicí zakroužíme, čímž se víno provzdušní a uvolní se aromatické látky. Způsob stékání vína dolů po sklenici může napovědět obsah alkoholu a stáří.
ČICH – po vizuálním hodnocení ke sklence vína přivoníme. Hlubokým nádechem se snažíme odhalit vůně
a aromatické látky ve víně. Víno by mělo mít prvky typické pro danou odrůdu s mírnou tolerancí v odchylce od výraznosti a typičnosti. Vůně by měla být výrazná u přívlastkových vín podle stupně vyzrálosti
a technologického postupu.
CHUŤ – víno se má ochutnávat po doušcích, poválet na celé ploše jazyku a podržet chvilku v ústech. První doušek je obvykle ten nejzřetelnější. Víno by mělo být chuti odpovídající druhu a připravenosti ke konzumaci. Po polknutí se vnímá chuť, kterou víno zanechá v ústech. Kvalitní víno vnímáme ještě několik vteřin, u těch výjimečných chuť přetrvá až třicet vteřin.
Přijďte na degustaci vína k nám.