Bílkovi
Rodinné vinařství z Velkých Bílovic. Vína vyrábí výhradně z hroznů vlastní produkce, což je jeden z předpokladů pro produkci kvalitních vín.
Při zpracování hroznů vychází z tradičních poznatků výroby vína s použitím moderních technologií. Nejmladší člen vinařství Markéta Bílková získala titul Královna vín České republiky 2007.
Vyzkoušejte např. Markéta Cuvée, I love Pinot a Neuburg Blanc.
Baláž
Rodinné vinařství z Dolních Dunajovic. Vzhledem k přirozeným půdním a mikroklimatickým podmínkám Mikulovské vinařské podoblasti a jedinečným podmínkách svých vinic, se zaměřují především na bílé tradiční a historicky osvědčené odrůdy jako Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský. Zajímavé jsou také jejich cuvée Lucie a Kateřina.
Špalek
Vinařství Špalek patří posledních dvacet let mezi stálice na tuzemské vinařské scéně. Toto rodinné vinařství je známo především díky výrobě nejrůznějších specialit: Šaler (likérové víno), Sur lie (víno na kvasnicích), Edelspitz (víno vyrobené technologií 19. století), Barrique (víno zrající v dubových sudech) a Gryllus (rodinná značka pro prestižní cuvée). Jejich vinohrady se rozkládají na svazích slavné Kraví hory v Sedlešovicích. Rodinné vinařství Špalek hospodaří v BIO režimu.
Nejoblíbenější vína jsou Ryzlink rýnský a Tramín červený.
V&M Zborovský
Vinařství V & M Zborovský bylo založeno v roce 2001 dvěma bratry s podporou svého otce. Dnes obhospodařují 18 ha vinic vlastních i pronajatých. Vinohrady jsou lokalizované ve vynikajících polohách katastrů Velkých Pavlovic a Bořetic. Révu vinnou pěstují co nejvíce ekologicky.
Z nejvyzrálejších a nejzdravějších hroznů vyrábí výběry z bobulí, slámová a pokud přijde brzy mráz i ledová vína.
Vyzkoušejte tato oblíbená vína Chardonnay a Rulandské modré klaret.
Sing Wine
Rodinné vinařství Sing Wine se řídí mottem „pijme víno s láskou“. Nachází se v obci Velké Bílovice. Vinařství obhospodařuje 12 ha vinohradů na úrodných tratích a historie sahá do 70. let, kdy rodina začala vysazovat první vinohrady a stavět sklep ve sklepní trati Belegrady. V roce 1978 se začala psát novodobá historie vinařství Víno Tomáš Tetur. Inspirací pro nový název Sing Wine bylo věčné zkoušení árií nejstaršího syna Michala, jelikož hudba je druhou velkou láskou celé rodiny. Mezi stěžejní pěstované odrůdy patří např. Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Irsai Oliver, Rulandské šedé ad.
Simenon
Ve vinařství SIMENON při výrobě vína Lukáš Kovalský zapojuje moderní technologii, ale i tradici spojenou s dřevěnými sudy a spontánním kvašením. To ve víně nechá vyniknout terroir jednotlivých odrůd a poloh. Hospodaří na 3ha vinica ročně vyrobí 10tis.lahví vína. Jeho motto je: “V každém ročníku zkouším nové postupy, které víno posunují stále dál. Přitom se však snažím maximálně zachovat vínu osobitý charakter a tvář, které si přináší z vinic.”
Filip Mlýnek
Vinařství Filipa Mlýnka z Dolních Dunajovic je butikovým vinařstvím s roční produkcí 30.000 lahví. Vizí vinařství je soustředit se na odrůdy, kterými může konkurovat světu a které na Mikulovsko historicky patří. Patří mezi ně Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Bílé odrůdy doplní Pálava, Hibernal a Rulandské šedé.
Popela
Vinařství Popela založil Stanislav Popela v roce 1994. Vína vyrábí výhradně z vlastních hroznů, které pěstuje na tratích v obcích Perná a Bavory. Historie obce Perná spadá až do prehistorických dob a víno se taky pěstovalo už v době Římanů. Vína z vinařství Popela odrážejí rozpálenné slunné Pálavské vrchy. Vína jsou velmi ovlivněna svým terroir s výhřevným podkladem. Průměrné stáří vinic je cca 18 let. Odrůdy jako jsou Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský Rulandské bílé a Chardonnay zde vynikají především. Daří se tu i dalším odrůdám jako jsou Müller Thurgau, Neuburské a Sylvánské zelené, ale také vínům červeným.
Beneš
Rodinné vinařství Beneš pochází z malebné slovácké obce Hrušky u Břeclavi. Výroba se zaměřuje převážně na vína z odrůd typických pro oblast Podluží s čistým odrůdovým charakterem. Přirozený způsob výrobních postupů a moderní technologie dává vínům plné a charakteristické rysy odrůd.
Sedlák
Rod Sedláků hospodaří na vlastních vinicích už po čtyři generace. Jejich předkům vždy pomáhali v práci koně Miloš a Dobroš a sedlák s koněm se proto stal i jejich symbolem. Znamená poctivost v přístupu k vínům i lidem. Jejich vína jsou z odrůd typických pro tamní oblast a hroznů zdejších vinic.
Vína pochází z vinařských poloh vyhlášených vinic s daným původem, který těmto vínům dává svou jedinečnost a osobitost.
Fučík
Naše vinice se nacházejí přímo v Mikulově, pouze několik stovek metrů od našeho vinařství. Cílem naší práce ve sklepním hospodářství je osobité, velké odrůdové víno, v němž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny. Víno zraje při ležení na jemných kalech pomocí metody batonage nebo ještě přísnější metody sur-lie. Se sírou pracujeme pouze tam, kde je to nezbytně nutné a víno tak zraje prakticky úplně bez síry. Vína jsou připravena tak, aby poté několik let přirozeně zrála v lahvi do nádherných rozměrů.
Ortega Ezquerro
Rodinné vinařství se staletou historií, nacházející se v obci Tudelilla. Obec Tudelilla leží v oblasti Baja Rioja – Dolní Rioja. Oblast je plná oválných kamenů, které uchovávají vlhkost půdy skrytou 20 cm níže. Půda je zde chráněná horami, obklopená křovinami, starými stromy mandlovníků a vinicemi.
Přístup vinařství je návrat k původu a podstaty vína. To zahrnuje pečlivou ruční sklizeň, karbonickou maceraci u mladých vín a starostlivou péči o vína zrající v dřevěných sudech – crianza, reserva a gran reserva. Vinařství je chráněno v rámci záruky kvality, kterou poskytuje kontrolní rada označení původu v Rioja. (DOCa).
Vyzkoušejte např. bílé víno z odrůdy Viura Blanco nebo autorské víno Don Quintin Ortega Ezquerro.
Vallemayor S.L.
Rodinné vinařství nacházející se v obci Fuenmayor, v srdci oblasti horní Rioja, kde má 70 hektarů vlastních vinic a dalších 40 hektarů vinic vlastněných místními pěstiteli, nad kterými vykonává přímou kontrolu. Ve svýchch zařízeních spojují nejmodernější technologii s tradičními hodnotami.
Jejich hala pro zrání vína obsahuje 3000 nových sudů o objemu 225 litrů, z nichž 40% je vyrobeno z francouzského dubu a 60% amerického dubu.
Vinařství je chráněno v rámci záruky kvality, kterou poskytuje kontrolní rada označení původu v Rioja. (DOCa).
Vyzkoušejte výborné autorské víno Viňa Encineda nebo např. Reserva 2011.
Bergmann
Rodinné vinařství z Rakouska. Manželé Bergmannovi hospodaří na vinicích rozprostírajících se okolo městečka Retz – v krásném prostředí s jižanskou atmosférou, mírným klima a písčitou půdou, kde se po staletí rodí jedny z nejlepších vín v Rakousku. Právě tady, na ploše o velikosti 9 ha, pečují v souladu s tradicemi o ovocná svěží bílá i hluboká těžká červená vína.
Tradice neznamená uchovávat popel, ale předávat hořící oheň. Šest generací rodiny Bergmann se zavázalo k dodržování tohoto starého moudra. Jejich prioritou je maximální péče při zpracování hroznů i výrobě vína a dlouhodobá udržitelnost. Všechny vinice obhospodařují v režimu ekologického vinohradnictví.
Vinařství Glaser & Glaser
Glaser a Glaser je názvem pro Georg a Viktor, pro nejlepší přírodní vinice a autentická vína vyráběná z ručně sbíraných hroznů v bývalém klášterním sklepě.
Vinařské městečko Retz je opravdovým městem vína. Pečujeme o vinohrady, s vínem prožíváme všechna roční období a sklízíme jej tak, jako to dělávali naši předci – mezi sluncem a půdou. Známe jeho historii, dodržujeme tradice a jako zástupci autentické vinné kultury se snažíme vyrábět takové víno, které ve vaší sklenici skutečně zazáří.
Quinta do Piloto
Filipe je čtvrtou generací rodinného vinařství obhospodařující vinohrady o stáří 40 až 70 let ve významných polohách s výjimečným terroir oblasti Palmela v Portugalsku. Vína pěstována a vyráběna tradiční metodou si zachovávají typický charakter odrůdy, kterou reprezentují. Výraz vín je ovlivněn mírným klimatem, intenzivním slunečným podnebím a blízkostí oceánu, která dává vínům eleganci, bohatost, hlubokou barvu a jedinečné aroma. Motto vinařství „jen pečlivě vybrané hrozny při menší produkci a cit pro svou práci dává charakteristická vína reprezentující jedinečnost každé odrůdy”.