5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Šumivé a perlivé víno

Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným kvašením hroznového moštu nebo vína. Z kvašení vzniká oxid uhličitý, který při otevření nádoby uniká. Přetlak způsobený oxidem uhličitým vykazuje v uzavřené nádobě při 20 °C nejméně 3 bary. 

Jakostní šumivé víno – sekt

K výrobě byly použity hrozny odpovídající kvalitě jakostního vína. Víno splňuje požadavky Evropských společenství.

Aromatické jakostní šumivé víno 

Při výrobě bylo použito pouze prvotní kvašení. Víno splňuje požadavky na jakost.

Perlivé víno

Perlivé víno musí obsahovat nejméně 7 % alkoholu. V uzavřené nádobě při 20 °C vykazuje přetlak oxidem uhličitým 1 – 2,5 baru a je plněno do nádob o objemu do 60 l.

Jakostní perlivé víno

Je vyrobeno z hroznů sklizených ve vinařské oblasti z vinic vhodných pro jakostní víno. Víno splňuje požadavky na jakost. Etiketa obsahuje název vinařské oblasti.

Rozdělení šumivých a perlivých vín dle zbytkového cukru

  • brut nature” – méně než 3 g cukru/litr (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán)
  • “extra brut” – obsah cukru mezi 0 až 6 g/litr
  • “brut” – obsah cukru nižší než 12 g/litr
  • “extra dry” – “extra sec” – obsah cukru mezi 12 až 17 g/litr
  • “sec” – “dry” – obsah cukru mezi 17 až 32 g cukru/litr
  • “demi-sec” – “medium-sec” – obsah cukru mezi 32 až 50 g/litr
  • “doux” – “sweet” – obsah cukru je vyšší než 50 g cukru/litr
Více