5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Salon vín ve Valticích

Salon vín

V sobotu 1.7. jsme se v rámci degustačního víkendu vydali do podzemí Valtického zámku, kde se nachází známá výstava Salon vín. Expozice obsahuje 100 nejlepších vín
od vinařů, kteří se zúčastnili soutěže Salon vín a získali zlatou medaili.

Během dvouhodinového vstupu jsme se snažili ochutnat co nejvíce vín, ať Vám můžeme doporučit, na co se zaměřit během vaší návštěvy. Vína, která vám zachutnají, si můžete také zakoupit. Setkáte se zde s docela vyššími cenami (které si stanovují samotná vínařství) většinou v rozmezí 200 – 400 Kč.

Prostředí sklepa je příjemné, vzdušné, čisté. Samozřejmostí je možnost opláchnutí skleničky, pitná voda
a chleba k vínu.

A teď už k našemu doporučení – začneme netradičně od konce. Na konci prohlídky na vás čeká bonus
v podobě šesti rosé, které jsou zařazeny v tzv. Letní prezentaci růžových vín. Nejvíce nás zaujalo André rosé 2016 z vinařství Vajbar, které mělo sytě malinovou barvu, v chuti připomínalo višně se šťavnatou kyselinkou. Můžeme ho přirovnat k André rosé, které najdete také u nás v nabídce.

Hledali jsme skvělý “vlašák” a našli ho u č. 5 pod značkou Davinus. Minerální chuť s tóny pomeranče
a oříšky v závěru nás mile potěšila.

Vždycky říkáme, že od odrůdy Rulanské bílé nečekáme mnoho a raději se necháme překvapit. A to se stalo u vína z vinařství Zapletal č. 30. Víno s ovocitě kořenitou vůní, dlouhou dochutí, jemnou kyselinou s tóny zralé hrušky bylo velmi osvěžující a lahodné.

Zkoušeli jsme také polosladká vína, Ryzlinky i červená vína – naše doporučení prozradíme příště. 🙂