5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Víno jako svatební dárek

Každá svatba je výjimečný den, který zahrnuje spoustu plánování. Tyto přípravy jsou krásné, ale zároveň velmi náročné. Je toho přece jen tolik, co musíte zařídit. Pozvánky, svatební místo, oblečení pro nevěstu a ženicha, prstýnky, slavnostní menu, fotografa, DJ. A v neposlední řadě i dárky pro svatební hosty. Věděli jste, že už dávno není zvykem obdarovávat na svatbě pouze novomanžele? Věnujte svým blízkým a přátelům aspoň maličkost, jako poděkování za to, že tu pro vás jsou. Určitě je potěší, že na ně i přes všechny svatební starosti myslíte. Vykouzlíte jim úsměv na tváři a oni budou na oplátku jen těžce zapomínat na váš velký den “D”.

Jaký svatební dárek věnovat?

V minulosti se svatebním hostům jako projev úcty a díků, že přišli ke svatebnímu stolu, daroval jen jeden druh dárku. Tím byla výslužka, která nejčastěji představovala papírovou krabičku s koláčky a cukrovím nebo se zabalila jakákoliv dobrota ze svatební hostiny. Jednotlivým svatebčanům se předávala při jejich odchodu ze svatby. Tato tradice se zachovala až dodnes. Někdo tento svatební zvyk ctí a jiní se mu zase snaží raději vyhnout. Stylovější, než krabice s koláčky nebo nedejbože zbytky ze svatebního rautu je dát hostům jiné, kreativnější dárky, jako poděkování za účast na vašem velkém dni.

Jsou to například:

  • různé dobroty (perníčky, čokoládky, mandle)
  • svatební tužky
  • svatební záložky
  • dekorativní ozdoby
  • svatební svíčky
  • svatební mýdla

Nápadů a tipů na svatební dárky pro hosty je opravdu požehnaně. Úplně nejvíc dokonalá kombinace je, když je dárek originální a zároveň praktický. Nikdo z nás nechce doma skladovat nevkusné lapače prachu ze všech svateb, kterých se za život zúčastní. Za nás je výborný dárek pro hosty ten, který potěší nejen vzhledem, ale i svým obsahem. Třeba takové svatební víno s vlastní etiketou. Můžete ho každému hostu nechat položené na slavnostně vyzdobené tabuli, kde určitě nezůstane bez povšimnutí.

Jak vybrat svatební víno pro hosty

Víno patří k nejoblíbenějším nápojům a je univerzální, protože ho pijí ženy i muži. Navíc je jako stvořené pro slavnostní okamžiky. Podtrhne jedinečnost celé svatby. Podle barvy můžete vybrat víno bílé, červené, nebo růžové. Podle zbytkového cukru se zase vína dělí na suché, polosuché a sladké. Pokud znáte své hosty dobře, darujte jim takové svatební víno, které mají rádi. Je ale jasné, že ne každý víno pije nebo se v jeho výběru dobře vyzná. Říká se, že k suchému červenému se člověk musí nejprve propít přes vína bílá. Velké procento nevěst proto volí spíše víno bílé, které pije většina hostů. Jestli preference svatebčanů neznáte, nic nezkazíte, pokud zvolíte vína příjemná a lehká – svěží suchá a polosuchá nebo polosladká s ovocnou chutí. Zajímavou variantou je i jemně perlivé víno typu frizzanté. Tzv. “prosecco” je v současné době velmi trendy. Ženy chodí do prosecco barů, na svatbu se objednává prosecco autíčko nebo rovnou celý prosecco bar. Toto jemně perlivé víno často obsahuje nižší procento alkoholu, takže ho nejen dámy s oblibou ochutnávají zas a znovu. Na našich stránkách v sekci Víno na svatbu můžete vybírat hned z několika druhů frizzanté nebo i různých neperlivých vín.

Svatební víno s vlastní etiketou

Jak už jsme psali výše, svatební víno je skvělý a originální dárek pro vaše hosty. Originální proto, že si na každou láhev s vínem můžete nechat nalepit vlastní svatební etiketu. Stačí si zvolit, jak má takový potisk vlastně vypadat. Může být v podobném designu jako vaše svatební oznámení nebo ladit se stylem svatby. Mohou na něm být natištěna jména nevěsty a ženicha, jejich iniciály, datum svatby, poděkování. Neměl by chybět název vína, ať vaši hosté ví, na čem si to vlastně budou pochutnávat. Pokud se podíváte na naše stránky, naleznete tam několik variant svatebních etiket. Nebo si objednejte lahve vína bez etikety, popusťte uzdu své kreativitě a vyrobte si vlastní potisk sami. Fantazii se meze nekladou.

A jakou velikost svatebního vína vlastně vybrat? Můžete hostům darovat klasickou 0,75 l velkou lahev nebo zvolit tzv. minivíno (0,187 l). Kromě toho, že víno s vlastní etiketou darujete, můžete ho použít i jako jeden z hlavních nápojů pro svou svatbu. Velkou láhev vína nabídněte svým hostům k pití po dobu svatebního veselí a když budou odcházet, darujte jim se stejnou etiketou lahvičku malou. Možná jsou to drobnosti a detaily, ale na těch přece záleží. Vaši hosté si vizuálně spojí láhev vína, které pili na svatbě s tou kterou dostali “na cestu.” Další možností je darovat velkou láhev vína s vlastní etiketou rodičům a prarodičům a malé lahvičky zase známým a kamarádům. Ať tak či tak, výhodou svatebního vína jako dárku je, že i po jeho vypití zůstane vašim blízkým upomínka v podobě lahve s textem. Je to vlastně takový užitečný, nikoliv zbytečný dárek. Mezi jeho výhodu patří i to, že není obzvláště nákladný. Navíc je dokázáno, že podle některých studií má pravidelné pití vína v rozumném množství příznivý vliv na lidský organismus.

Na závěr našeho článku o svatebních vínech Vám přejeme hodně štěstí v manželství. A pokud si nebudete vědět rady s výběrem vhodného vína na svatební hostinu, či jako dárku pro vaše hosty, neváhejte se na nás obrátit.