5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Rodinné vinařství Ortega Ezquerro

  • od
Španělské víno Rioja

Rioja víno z této oblasti nás přimělo k návštěvě místních vínařství. Podívali jmse se také do rodinného vinařství s více než staletou historií Ortega Ezquerro. Dnes ho řídí Carmelo Ortega, pravnuk zakladatele Quintína Ortega. Filozofie tohoto vinařství vychází z  moderních postupů při zachování důrazu na kvalitu a ruční práci. Carmelo má velmi ambiciózní cíl, a to ukázat světu, co to znamená „vína z obce Tudelilla“. Jeho touha přestavuje snahu dokázat, že vína světové kvality pocházejí právě z této malé obce v oblasti Rioja

Obec Tudelilla leží v oblasti Baja Rioja – tedy Dolní Rioja. Oblast je plná oválných kamenů, kde lze jasně rozeznat odlišnosti ve vinařství, jako stoletá Garnacha či velmi hluboké Tempranilo. Půda je zde chráněná horami, obklopená křovinami, kde nalezneme staré stromy mandlovníků a vinice. Tato oblast má unikátní podmínky díky velmi nízkému výskytu mrazů a konstantní vlhkosti vzduchu zejména v létě.

Historie vinařství se datuje do roku 1896, kdy vinařství zakládá Quintín Ortega s počáteční vizí pro výrobu dubových sudů pro zrání vín a následnou zaoceánskou přepravu. Zanedlouho se naštěstí vydal o krok dále, založil svůj první vinohrad a renovoval starý vinný sklep pro výrobu a zrání svých vín.

A my jsme moc rádi, že vám tento příběh, skrytý v jeho výborném víně, můžeme předat. 🙂