5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Rioja – nejznámější vinařský region ve Španělsku

Nejlepší španělská vína pocházejí z autonomní oblasti Rioja, jejíž hlavní město je Logroňo a leží v severní části Španělska. Víno tady pěstovali už Římané, takže o tradici vinařství nemůžeme vůbec pochybovat. Vína z této oblasti mohou získat tzv. Kvalifikované Označení Původu – ve španělštině Denominación de Orígen Calificada (DOCa). Tento punc kvality mohou získat pouze vína z Riojy nebo oblasti Priorat. V La Rioja vznikla roku 1924 Regulační Rada, která v roce 1991 dosáhla úrovně “kvalifikovaný”. Známky kvality mají vína na zadní straně, je to očíslovaný kolek zaručující vysokou kvalitu daného vína.

Prestižní vína z ostatních oblastí získávají značku Denominación de Orígen (DO).

Španělská vína se označují v souladu s dobou svého zrání – Joven, Crianza, Reserva a Gran Reserva.

Crianza

Tato vína se vyrábí z hroznů nejlepších v daném ročníku. Vína takto označená musejí být alespoň 2 roky stará a minimálně 1 rok z toho musejí zrát v dubových sudech. Tato přísnější podmínka platí pro vína z oblasti Rioja, pro jiné španělské oblasti stačí, aby vína zrála 6 měsíců v sudu a už získají toto označení.

Reserva

Vína z označením Reserva se vyrábějí z nejlepších hroznů v dobře vydařených ročnících. Víno musí zrát minimálně 1 rok v dubových sudech a další 2 roky v lahvi. Námi nabízená vína zrála v sudech téměř 2 roky. V chuti je typická chuť dubového dřeva, ale také stále znatelná ovocnost.

Gran Reserva

Vína jsou stará minimáně 5 let, vyrobena z nejlepších hroznů v těch nejlepších ročnících. Alešpoň 2 roky musejí zrát v sudech a další 3 roky v lahvích.