5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Cuvée Ostrava 2018

cuvée Ostrava

Šestnáctý ročník mezinárodní soutěže Cuvée Ostrava, který každoročně pořádá Klub Ostravských Vínobuditelů na hotelu Zámek Zábřeh ve spolupráci s Národním vinařským fondem byl pro nás prémiérou. 26.dubna při slavnosním vyhlašování vítězů jedotlivých kategorií jsme také měli svá tři “želízka v ohni”.

Tuzemští vinaři a dovozci vín ze zahraničí nominovali do letošního ročníku Cuvée Ostrava v šesti soutěžních kategoriích 160 soutěžních vzorků, z toho např. 49 bílých vín suchých, 32 bílých vín polosuchých a polosladkých a  42 vín červených. Celkem byla do soutěže přihlášena vína dvanácti zemí: Česká republika (121 vín), Slovensko (13), Rakousko (6), Španělsko (5) ad.

Dne 16. dubna 2018 byla vína hodnocena pod odbornou garancí Národního vinařského centra ve Valticích. Hodnotilo se stobodovou stupnicí v souladu s kritérii definovanými Národními standardy certifikovaných soutěží vín v České republice.

Titul šampióna suchých bílých vín získalo slovenské cuvée Chardonnay a Pinotu blanc Ferdinand Fussmann Pannonia 2015 (Vinárstvo Golguz, Hlohovec) z Malokarpatské vinařské oblasti. Šampiónem červených vín se stala izraelská Assemblage Eitan 2013 (Barkan Wine Cellars, Kibbutz Hulda) z Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Syrahu.

S velkou radostí jsme si odnesli si stříbrnou medaili za španělské cuvée Crianza 2014 z vinařství Ortega Ezquerro. Ale to není všechno!

Pomyslné medaile a tituly šampiónů udělovaly v ostravském Zámku Zábřeh dne 26. dubna 2018 Komise veřejnosti. Tyto výsledky umožňují vinařům a dovozcům porovnat názory odborníků a milovníků vín. A tady na nás čekaly rovnou 2 zlaté medaile!

Autorské víno Don Quintin 2010 z vinařství Ortega Ezquerro a opět Crianza 2014 vybráli dvě zlaté medaile se ziskem 86 a 87 bodů.

Celý večer probíhal v příjemné atmosféře a za doprovodu cimbálové muziky Friš. Zpřístupněna byla výstava vín s možností volné ochutnávky nejen soutěžních vzorků, ale také odrůdových vín přítomných moravských vinařů a dovozců zahraničních vín.

Děkujeme všem hostům, kteří rádi ochutnávali moravská, rakouská a španělská vína u našeho stolečku a těšíme se na další společnou degustaci!