5. ročník našeho vinařského festivalu v Ostravě již 28.5.2022. Info ZDE
Přeskočit na obsah

Cuvée není směska

  • od

Patříte mezi  velkou část Čechů, kteří si nejsou jistí, co je cuvée a jestli to znamená, že to bude dobré víno, a nebo se vinaři nepovedlo? Pouze podle toho, že je víno z více odrůd, na to ale nepřijdeme.

Označení cuvée (kyvé) pochází z francouzštiny a označuje víno, které vzniklo scelováním několika odrůd vín nebo také ročníků. Cuvée může vzniknout společným zpracováním více odrůd hroznů, scelením rmutů, moštů nebo již hotových vín. Ekvivalentem je také slovo kupáž.

To znamená, že vinař si tak může s vínem více pohrát, potlačit nedostatky některé odrůdy a vyzdvihnout přednosti jiné tak, aby celkový dojem z vína byl lepší než dojem u jednotlivých vín před scelováním. Často se tak vyrovnává obsah cukrů a kyselin nebo alkoholu.

Tramín červený je např. odrůda s omamnou vůní, v některých ročnících má ale příliš málo kyselin. Neronet je červená odrůda s červeným zbarvením dužiny, a proto se skvěle hodí na vína cuvée pro získání sytější barvy.

Veděli jste, že cuvée je výkladní skříní každého vinaře? Ta nejdražší a nejprestižnější vína světa jsou vždy cuvée. A nejen to: z celkové světové produkce vín je 50 % z nich opět cuvée!

Vyzkoušejte španělská cuvée z oblasti Rioja nebo oblíbená moravská cuvée např. z vinařství Bílkovi, vinařství Špalek a další.

Nyní nově v Boxu vín cuvée!

Oblíbená cuvée I love pinot, Markéta Cuvée a Reserva

Nejen tato cuvée ochutnáme při vinařských festivalech v Ostravě a Frýdku-Místku, které pořádá Navínko.

Odkaz na video Youtube

 

Štítky: